
Borsuk to masywne
zwierzę o wydłużonej szyi i charakterystycznie ubarwionej głowie. Jego
mocne kończyny są zakończone długimi pazurami, ubarwienie grzbietu i
boków ciała jest srebrzystoszare, a łapy - czarne. Pysk i
czoło borsuka są białe, niewielkie, ciemne uszy mają białe obrzeża, a
po obu stronach głowy widać czarne, szerokie pręgi.
Borsuk występuje
prawie w całej Eurazji oraz w Jordanii, Izraelu, Syrii i Iranie. W
Europie nie występuje na północnych krańcach Skandynawii, na
wyspach Morza Śródziemnego oraz na północy
europejskiej części Rosji.

W Polsce borsuki żyją w grupach rodzinnych, składających się z pary lub
kilku dorosłych osobników i przychówku. Grupa
rodzinna w różnych rejonach kraju liczy od 3,5 do 4,7
osobników, a młode stanowią 40–55% populacji. W
Europie Zachodniej grupy socjalne borsuków są większe niż w
Polsce; mogą liczyć kilkanaście, a nawet ponad 30 osobników.
Grupa borsuków zajmuje terytoria rodzinne o zmiennej
wielkości: od kilku do ponad 20 km2. Terytoria rodzin są rozdzielne lub
w niewielkim stopniu pokrywają się. W mozaice polno-leśnej w Polsce
środkowej wielkość tych areałów zmienia się sezonowo: wiosną
są dość małe, zwiększają się latem i wczesną jesienią, w miarę jak
borsuki zaczynają wychodzić poza lasy i odżywiać się owocami w sadach.
Pod koniec jesieni ograniczają one swoją aktywność do najbliższych
okolic nory głównej.
W lasach naturalnych, np. w Puszczy Białowieskiej, pożywieniem dla
borsuków są wiosną dżdżownice, a latem i jesienią
oprócz dżdżownic także płazy. Na obszarach mozaiki
polno-leśnej pokarm jaźwca jest bardziej urozmaicony. Mimo że wiosną
także dominują w nim dżdżownice, to latem większą rolę odgrywają owoce,
zboża i drobne gryzonie.
Tekst na podstawie folderu emisyjnego Narodowego Banku Polskiego.
źródło: NBP / Mennica
Polska / Wikipedia